Gratis levering
Ved køb over 999,-
Standard levering
Hele Danmark: 79,-
Hurtig levering
1-3 hverdage
Altid prisgaranti
På vin og portvin

Om portvin

Portvin er en såkaldt forstærket vin, som tilsættes spiritus (aquardente), så gæringen stoppes. Dermed beholder vinen sødme og opnår en alkoholprocent på ca. 20.

Portvin produceres i Douro-dalen i Nordportugal og kun dér. I Vila Nova de Gaia over for Porto ved flodens munding ligger alle de store portvinslagre, som kan besøges.

Der findes to hovedtyper af portvin – den fadlagrede og den flaskelagrede. Dertil kommer hvid portvin og det seneste påfund, rosé, som netop var tænkt målrettet unge og kvinder. Hvid portvin findes i tørre og søde udgaver samt med fadlagring.

De brunlige fadlagrede portvine er: Tawny, Reserve Tawny, 10-, 20-, 30- og 40-års Tawny samt Colheita, der er fra en og samme årgang og lagret på fad i mindst syv år. Tawny med alder er derimod blandet af vin fra flere årgange.

De røde flaskelagrede portvine er: Ruby, Reserve Ruby, Late Bottled Vintage (LBV), Crusted Port og Vintage. LBV og Vintage er med årstalsangivelse, men den første har lagret lidt længere (4-6 år) end Vintage (2 år), før den kommer på flaske. Begge er baseret på druer fra forskellige vingårde (quintaer) rundtomkring i regionen, men der findes også Single Quinta Vintage, hvor druerne kun er fra den pågældende vingård. Vintage danner bundfald med årene og skal derfor dekanteres.

Kilde: Politiken.dk